Home » Opvoedtips »
In onderstaand stappenplan leg ik uit hoe je hierop effectief kunt reageren zonder nodeloos energie te verspillen aan boos worden en het bedenken van eventuele straf(fen).
In plaats daarvan leer je je kind te begrijpen dat het gedrag ongewenst is en hoe het op een goede manier hiervoor verantwoordelijkheid kan nemen.
1. Bespreek het ongewenste gedrag met je kind
Kinderen praten gemakkelijker en vrijer over hun gedrag als ze weten dat ze er niet voor gestraft zullen worden. Maar in plaats daarvan de mogelijkheid krijgen om hun excuses aan te bieden of de ontstane schade te herstellen.
2. Help je kind te begrijpen waarom zijn gedrag ongewenst is
Kinderen hebben nog weinig inzicht in hun gedrag. Ze weten vaak de reden of onderliggende behoefte voor hun gedrag niet. Stel daarom geen ´waarom vragen´.
Niet effectief:
Kinderen kunnen pas spijt ervaren als ze de negatieve gevolgen van hun gedrag begrijpen. Dit kun je doen door je kind te helpen over deze gevolgen na te denken.
Wel effectief:
3. Bedenk samen hoe je kind excuses kan aanbieden
Pas wanneer je kind de negatieve gevolgen van zijn gedrag begrijpt kan je samen met je kind een goede manier bedenken waarop en wanneer het zijn excuses kan aanbieden.
Als je kind de negatieve gevolgen begrijpt van zijn gedrag dan zal zijn excuus oprecht en gemeend zijn. Een dergelijk excuus zal de relatie met degene aan wie het excuus is gericht helpen te herstellen.
4. Bedenk samen hoe je kind de schade kan herstellen
In veel gevallen is alleen het aanbieden van excuses niet voldoende. Je kind heeft bijvoorbeeld iets kapot gemaakt of iets meegenomen wat niet van hem is. In dit geval moet ook de schade worden hersteld. Een andere mogelijkheid is dat je kind ter compensatie iets aardigs doet voor degene die hij heeft benadeeld.
Bij het herstellen van de schade is het belangrijk dat degene die schade heeft geleden akkoord gaat met het voorstel. Als dit niet het geval is vraag dan je kind om een nieuw voorstel te bedenken.
5. Maak afspraken met je kind
Wanneer je je kind aanspreekt op ongewenst gedrag dan is de kans groot dat je kind snel belooft om het niet weer te doen. Als je kind echter vaker dit ongewenste gedrag heeft laten zien dan heeft een dergelijke belofte weinig waarde of nut.
Maak daarom een afspraak met je kind over wat er nodig is zodat hij zich aan zijn belofte kan houden, bijvoorbeeld:
- ´Hoe kan je anders of beter reageren wanneer dezelfde situatie zich voordoet?´
- ´Wat moet je nog leren of beter kunnen om dit gedrag de volgende keer te voorkomen?´
- ´Wat kun je denken of doen als hetzelfde weer gebeurd?´
- ´Hoe kan ik je helpen om je aan je belofte te houden?´